Pirmą kartą apie dalyvaujamąjį biudžetą išgirdau 2020 metais, eidama tarybos kadencijoje antrus metus. Tik išgirdus apie tokią galimybę, kurią puikiai vykdo kiti Lietuvos miestai, ją įsivaizdavau ir Utenos rajone.

Pirmą kartą diskusijas pradėjau Jaunimo reikalų taryboje, kuomet gavusi kolegų pritarimą, suorganizavau ,,Transparancy International” pristatymą. Buvo aiškiai ir detaliai pristatomas dalyvaujamojo biudžeto įgyvendinimas, dokumentacija ir praktiniai pavyzdžiai iš kitų miestų. Tuomet, šią idėja pristačiau ir švietimo reikalų komitetui, kuris vienareikšmiškai sutiko su šios idėjos įgyvendinimu mokyklose (pavyzdžiui A. Šapokos gimnazija išbandė šią praktiką).

Po ilgų diskusijų ir svarstymų, šiais metais (sausio mėnesį) įtraukiau dalyvaujamojo biudžeto nuostatų tvirtinimą į Utenos tarybos metų planą. Na ir galiu pasidžiaugti, kad ateinančiame spalio mėnesio tarybos posėdyje svarstysime dėl dalyvaujamojo biudžeto priemonių įgyvendinimo aprašo.

Trumpai apie jį:

  1. Tikslas – įtraukti rajono gyventojus į sprendimų priėmimą, stiprinti bendradarbiavimą tarp gyventojų ir vietinės valdžios, gerinti ir kurti reikalingas viešąsias erdves rajone.
  2. Kiekvienas gyventojas turi galimybę pateikti savo idėją miestui (deklaravęs gyvenamąją vietą Utenos rajone ir ne jaunesnis nei 18 metų).
  3. Kiekvienas gyventojas gali balsuoti internetu ar savivaldybėje už geriausią pasiūlytą idėją.
  4. Galima siūlyti MAŽOS apimties idėją (apimtis neviršija 20 tūkst. Eur) ir DIDELĖS apimties idėjos (apimtis neviršija 100 tūkst. Eur).
  5. Teikiant paraišką reikia pateikti: idėjos kategoriją; idėjos pavadinimą; informaciją apie save; įgyvendinimo vietą; idėjos tikslą; idėjos sąmatą.
  6. Vienas pareiškėjas gali teikti tik 1 paraišką (arba mažos arba didelės apimties idėjai).
  7. Komisija vertina pateiktas idėjas pagal kriterijus.
  8. Išrinktos idėjos skelbiamos viešam balsavimui.
  9. Utenos rajono gyventojai balsuoja už pateiktas idėjas.
  10. Laimėjusios idėjos yra įgyvendinamos Utenos rajone.

Spalio 27 dieną Utenos rajono taryba svarstys šį projektą posėdžio metu, kurį galima stebėti ,,Youtube” kanale 9 val. ryte. Tik noriu pasidžiaugti, kad dar viena mano pasiūlyta idėja Utenai puikiai juda į priekį ir artimiausiu metu, tikiuosi, bus sėkmingai įgyvendinta.

/ Taryba

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *